fbpx

PUSINGAN 2 KEJUARAAN CUB PRIX MALAYSIA PETRONAS BERSAMBUNG DI LITAR TANGKAK MINGGU INI


Lebih kurang sebulan selepas penganjuran perlumbaan pembuka musim 2020, pusingan kedua Kejuaraan Cub Prix Malaysia PETRONAS bakal bersambung di Litar Tangkak minggu ini.

Seramai 160 pelumba telah mengesahkan penyertaan mereka dalam tujuh kategori perlumbaan. Selepas pusingan pertama, kategori perdana CP150 jatuh ke bawah pimpinan Mohd Helmi Azman dari pasukan Hi Rev SCK Honda Racing manakala empat pelumba pasukan ONEXOX TKKR berjaya menakluki tangga teratas dalam kelas CP125. Sementara itu, pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing mendahului tangga kejuaraan Wira KBS melalui bakat terbaru pasukan, Rahimi Nabil Razu.

Sepertimana yang telah ditetapkan dalam SOP penganjuran sukan tanpa sentuhan, acara Pusingan 2 ini akan berlangsung di dalam litar tertutup dan para peminat daerah selatan dinasihatkan supaya jangan mengunjung ke Litar Tangkak minggu ini. Peminat sukan pemotoran negara disarankan mengikuti perkembangan terbaharu menerusi laman sosial kejuaraan dan siaran langsung di TV1, RTM Sports dan Astro Arena.

 

TENTATIF PERLUMBAAN

SABTU, 22 OGOS 2020
09.30 – 09.50 20 min CP150 Latihan Bebas 1
10.00 – 10.20 20 min CP125 Latihan Bebas 1
10.30 – 10.40 10 Min WIRA KBS A Latihan Bebas 1
10.50 – 11.00 10 Min WIRA KBS B Latihan Bebas 1
11.10 – 11.25 15 Min PETRONAS Sprinta Pro Am Cup Latihan Bebas
11.35 – 11.45 10 Min AEON Credit Service Yamaha NVX Challenge Latihan Bebas
11.55 – 12.05 15 Min Honda Dash 125 Challenge Latihan Bebas
12.15 – 12.25 10 Min Yamaha PETRONAS Super Series Latihan Bebas
12.35 – 12.55 20 Min CP150 Latihan Bebas 2
12.55 – 13.40 REHAT
13.40 – 13.50 10 Min WIRA KBS A Latihan Bebas 2
14.00 – 14.10 10 Min WIRA KBS B Latihan Bebas 2
14.20 – 14.40 20 Min CP125  Latihan Bebas 2
14.50 – 15.00 10 Min PETRONAS Sprinta Pro Am Cup Kelayakan
15.10 – 15.25 15 Min CP150 Kelayakan
15.35 – 15.45 10 Min WIRA KBS A Kelayakan
15.55 – 16.05 15 Min WIRA KBS B Kelayakan
16.15 – 16.30 15 Min CP125 Kelayakan
16.40 – 16.50 10 Min AEON Credit Service Yamaha NVX Challenge Kelayakan
17.00 – 17.10 10 Min Honda Dash 125 Challenge Kelayakan
17.20 – 17.30 10 Min Yamaha PETRONAS Super Series Kelayakan
17.40 – 17.50 10 Min WIRA KBS Shoot Out (Grid 1-10)
AHAD, 23 OGOS 2020
09.10 – 09.20 10 min CP125 Warm Up
09.30 – 09.40 10 min Yamaha PETRONAS Super Series Warm Up
09.50 – 10.00 10 min CP150 Warm Up
10.10 – 10.20 10 min WIRA KBS Warm Up
10.30 – 10.40 AEON Credit Service Yamaha NVX Challenge Warm Up
10.50 – 11.00 10 Min Honda Dash 125 Challenge Warm Up
11.10 – 11.20 10 Min CP125 Shoot Out (Grid 1-10)
11.30 PETRONAS Sprinta Pro Am Cup Heat – 8 Laps
11.55 CP150 (Pos. 1 – 10) Super Pole (Grid 1-10)
12.40 10 Pusingan Yamaha PETRONAS Super Series  Perlumbaan Akhir – 10 Pusingan
REHAT
14.05 12 Pusingan WIRA KBS  Perlumbaan Akhir – 12 Pusingan
14.35 15 Pusingan CP125  Perlumbaan Akhir – 15 Pusingan
15.10 20 Pusingan CP150  Perlumbaan Akhir – 20 Pusingan
15.45 8 Pusingan AEON Credit Service Yamaha NVX Challenge  Perlumbaan Akhir – 6 Pusingan
16.03 10 Pusingan Pusingan Honda Dash 125 Challenge  Perlumbaan Akhir – 6 Pusingan
16.23 10 Pusingan Pusingan PETRONAS Sprinta Pro Am Cup  Perlumbaan Akhir – 6 Pusingan

Nota: Tentatif program bagi perlumbaan akhir WIRA, CP115 and CP150 mungkin diubah untuk disesuaikan SIARAN LANGSUNG

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *