fbpx

AFIF CIPTA HATRIK DI TANGKAK

Ahmad Afif Amran melakar kemenangan ketiga berturut-turut di Litar Lumba Tangkak selepas kemenangan berganda musim lalu

Ahmad Afif Amran melakar kemenangan ketiga berturut-turut di Litar Lumba Tangkak selepas kemenangan berganda musim lalu apabila memenangi perlumbaan Pusingan 2 Kejuaraan PETRONAS Malaysian Cub Prix, 2022.

Kemenangan tersebut menambah koleksi kemenangan peribadi beliau di litar tersebut dalam saingan CP150 menjadikan beliau pelumba paling banyak mendominasi litar tersebut sebanyak 4 kali.

Bermula di petak kedua, pelumba kelahiran Dungun ini telah tampil dengan persembahan yang mantap apabila beliau memintas pesaingnya Md Haziq Md Fairues di saat-saat terakhir perlumbaan kategori CP150 ini.

Afif yang mendahului perlumbaan tersebut untuk dua lap pertama dipintas oleh Haziq yang kemudiannya menguasai perlumbaan sepanjang perlumbaan. Namun begitu, Afif melaksanakan strateginya untuk memintas Haziq pada lap terakhir perlumbaan sekaligus memenangi perlumbaan dengan catatan masa 14’36:498s.

Afif berkata, “Perlumbaan hari ini sememangnya suatu perlumbaan yang sengit. Walaupun saya mendahului dua lap pertama, Haziq berjaya memintas saya.”

“Sepanjang perlumbaan ini, cabaran saya adalah untuk mengukuhkan kembali kedudukan saya dan akhirnya mendapat peluang pada selekoh terakhir.”

Haziq dari pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor mengambil tempat kedua dengan catatan masa 14’36:653s dan diikuti oleh rakan sepasukannya Nazirul Izzat Md Bahauddin dengan catatan masa 14’42:303s.

Dapatkan info terkini di www.malaysiancubprix.com

Ikuti kami di Facebook

, , , ,