fbpx

DUO YY PANG KUASAI LITAR PERMOTORAN TERENGGANU


Md Khairi Ashraf Mahmood dari pasukan Jetron Yamaha YYPang Racing Team menyambut kemenangan bagi kategori CP125 bagi pusingan kelima, Kejuaraan PETRONAS Malaysian Cub Prix yang berlangsung di Litar Permotoran Terengganu.

Di sesi “Shoot Out” yang telah berlangsung pada waktu pagi, pelumba-pelumba pasukan Jetron Yamaha YYPang Racing Team telah tampil dengan strategi yang hebat untuk menguasai ketiga-tiga kedudukan teratas di petak grid. Syafiq Ezzariq dengan catatan masa terpantas mengambil kedudukan pertama di petak grid dengan catatan masa 51’119s diikuti oleh Khairi Ashraf di petak grid kedua dengan catatan masa 51’163s dan Fareez Afeez di petak grid ketiga dengan catatan masa 51’565s.

Perlumbaan tadi melihat Ezzariq di kedudukan P1 diikuti oleh rakan sepasukannya Khairi di P2. Beberapa saat kemudian, suatu kemalangan berlaku lalu membuka peluang kepada duo sepasukan untuk memecut ke hadapan serta membina ruang di antara kelompok di belakang. Di P3, Syukran cuba untuk menutup jurang di hadapannya. Namun begitu, duo sepasukan agak teguh di kedudukan masing-masing. Persaingan lebih ketara di kelompok belakang.

Berbaki enam lap, Ezzariq yang berada di kedudukan P1 berjaya membuka ruang di antara Khairi. Di P4, Adam terus mencari peluang untuk memintas Syukran dan berjaya mara ke P3 untuk seketika sebelum dipintas oleh Aliff Danial. Di P1 dan P2, kedudukan Ezzariq dan Khairi kukuh tetapi di lap terakhir, Khairi membuka langkah dan memintas Ezzariq sebelum ke garisan penamat dengan catatan masa 13’00:253s.

Menurut Khairi, “Pasukan saya telah membuat persiapan yang bagus dari segi jentera untuk minggu ini. Pada perlumbaan tadi, saya cuba mengekalkan kedudukan saya dengan rakan sepasukan saya. Tetapi pada lap terakhir tadi, rakan saya ada buat sedikit kesilapan lalu saya mengambil kesempatan untuk mara ke depan. Saya amat bersyukur dengan kemenangan saya hari ini.”

Md Shafiq Ezzariq Saiful Nizam mengambil tempat kedua dengan catatan masa 13’00:652s.

Md Adam Haikal Jahar dari pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha – 31 Racing mendapat tempat ketiga dengan catatan masa 13’06:180s.

Dapatkan info terkini di www.malaysiancubprix.com

Ikuti kami di Facebook

, , ,