fbpx

AMIRUL MASIH BERBISA


Md Amirul Ariff Musa of SCK Honda Racing Team mencatatkan masa terpantas di sesi kelayakan, Pusingan Kelima, Kejuaraan PETRONAS Malaysian Cub Prix bagi kategori CP125 yang berlangsung di Litar Permotoran Terengganu.

Di sesi latihan 1, Syukran dari pasukan Rexxo Racing Team mencatatkan masa terpantas dengan catatan masa 51’743s diikuti oleh Haziq dari pasukan Castrol Power1 Ultimate Honda Racing Team dengan masa 51’753s dan Fareez dari pasukan Jetron Yamaha YYPang Racing Team dengan catatan masa 51’775s. Di sesi latihan 2 pula, Fareez tampil dengan catatan masa terpantas pada 51’442s diikuti oleh Syukran dengan catatan masa 51’587s dan Aliff Danial dari pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor dengan catatan masa 51’589s.

Bagi sesi kelayakan yang berlangsung pada sebelah petang, Amirul Ariff mencatatkan masa terpantas pada 51’456s. Pada musim lepas, beliau telah menamatkan perlumbaan di tempat kelima bagi pusingan ketujuh yang berlangsung di litar Terengganu. Walaupun pencapaian beliau pada akhir musim tidak begitu memuaskan, Amirul telah kembali dengan azam baru bagi musim ini. Setakat ini, beliau telah berjaya mengumpul sebanyak 43 mata dan menduduki tempat keempat secara keseluruhan.

Menurut Amirul, “Masa sesi kelayakan tadi, saya tumpukan perhatian kepada enjin. Di sesi latihan tadi, saya cuba cari “setup” yang terbaik dan sememangnya di sesi kelayakan tadi, saya berjaya mencapai keadaan optimum bagi jentera saya. Keadaan jentera saya buat masa kini tiada masalah maka saya berharap dapat teruskan begini sampai esok. Pada musim lepas, saya hanya mula berlumba di pusingan keenam dan oleh itu, susah untuk mencari “setup” yang bagus untuk jentera. Musim ini, saya dapat mulakan persiapan dari pusingan pertama lagi. Saya berharap untuk mencapai pencapaian yang bagus pada musim ini.”

Di tempat kedua terpantas adalah Md Aliff Danial Md Asri dengan catatan masa terpantas pada 51’461s.

Md Khairi Ashraf Mahmood mengambil tempat ketiga dengan catatan masa terpantas pada 51’467s.

Dapatkan info terkini di www.malaysiancubprix.com

Ikuti kami di Facebook

, , ,