fbpx

ADIB LUPAKAN KECEDERAAN UNTUK CATAT MASA TERPANTAS


Kecederaan yang dialaminya ketika terjatuh pada saingan Pusingan 5 Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) di Zhuhai dua minggu lalu bukan penghalang buat Md Adib Rosley untuk muncul pelumba terpantas pada hari pembukaan saingan Pusingan 5 Kejuaraan Cub Prix Malaysia Petronas di Terengganu hari ini.

Pada perlumbaan yang berlangsung di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Kuala Nerus itu, Adib berjaya menguasai sesi kelayakan B kelas CP115 dengan catatan masa 51.996 saat (s) sepusingan.

Ia permulaan baik buat pelumba yang menggalas cabaran pasukan Motul Yamaha YY Pang itu  yang bertekad memburu kemenangan pada saingan Pusingan 5 ini.

Kehadirannya di Kuala Terengganu adalah untuk menebus kehampaannya pada Pusingan 4 di Pontian sebelum ini apabila dia gagal menamatkan perlumbaan selepas terjatuh.

Walaupun sedar bakal berdepan saingan daripada pelumba asal Terengganu, Ahmad Syukran Aizat Md Yusoff, namun ia tidak menjejaskan keyakinannya untuk menutup saingan di Kuala Terengganu ini dengan kemenangan.

Pada sesi kelayakan hari ini, Syukran yang membawa cabaran pasukan Petronas Sprinta Yamaha-CKJ Racing, sekadar menghuni tempat ketiga terpantas dengan catatan masa 52.628s.

Ketika ditemui, Adib menjelaskan bahawa dia sudah melupakan dua insiden yang dialaminya sebelum ini yang mengakibatkannya gagal menamatkan perlumbaan.

“Di Pontian saya terjatuh. Di Zhuhai juga terjatuh serta mengalami kecederaan ringan di pergelangan tangan. Namun, ia tidak menjejaskan tumpuan saya untuk mengharungi saingan di Terenggani ini.

“Sasaran saya adalah untuk memburu kemenangan dan ia tidak mustahil untuk direalisasikan jika prestasi jentera kekal mantap,” jelas Adib.

Turut tampil cemerlang hari ini adalah Md Faiz Zekri Sabri yang muncul terpantas pada sesi kelayakan B.

Pelumba pasukan ONEXOX TKKR SAG Team itu menamatkan saingan dengan catatan masa 52.130s, sekali gus menempatkan diri dalam kelompok 10 terbaik untk sesi shotout esok.

Sementara itu, bagi sesi kelayakan kelas Wira, dua pelumba pasukan Super KIP Motorsports, Md Afizad Supaat dan Md Amier Rossi Amidi muncul terpantas apabila masing-masing menjuarai sesi kelayakan A dan B.

Afizad muncul terpantas sesi kelayakan B dengan masa 53.295s manakala Amier melakukannya dalam sesi kelayakan A dengan catatan masa 53.008s.

, , ,