fbpx

TIADA TEKANAN BUAT AKID


SEDIA BERI CABARAN KEPADA KASMA

Pertembungan juara-juara di dalam satu pasukan tidak menggusarkan pendatang baharu CP150, Md Akid Aziz untuk menghadapi pusingan pembukaan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2018 yang akan berlangsung di Litar Lumba Tangkak, Johor, 31 Mac dan 1 April ini.

Akid, juara berganda CP115 musim 2016 dan 2017 bakal beralih ke kategori CP150 dimana menyaksikan dia akan bergandingan bersama juara CP130 2017 dan juara CP150 2017, Kasma Daniel Kasmayuddin serta Mohd Ramdan Rosli, juara CP115 2010 di dalam pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor.

“Situasi ini agak mencabar namun pada masa sama sangat menarik. Selain bersaing sengit bersama pelumba berpengalaman yang lain, kami saling cabar-mencabar di dalam satu pasukan untuk mendapatkan yang terbaik,” jelas Akid yang juga merupakan juara Underbone 150cc Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) 2017.

Tambahnya. “Walaupun bertindak selaku pelumba ‘rookie’, saya tidak tertekan kerana sudah biasa mengendalikan jentera 150cc ini di peringkat Asia, jadi saya tidak ada masalah kekok untuk beraksi dengan jentera Yamaha Y15ZR.

“Cuma, jika di Asia, litarnya lebih lebar, jadi saya dapat menggunakan jentera ke tahap maksimum berbanding di litar Cub Prix. Litar yang lebih pendek dan selekoh yang lebih sempit dan sangat mencabar. Kalau di litar saya terpaksa ‘berlawan’ dengan Kasma dan Ramdan, namun di paddock saya akan banyak belajar dan bertanya kepada mereka.”

, , ,