fbpx

IRFAN SUKAR DIGUGAT DI LITAR TANGKAK

Pelumba Moto1 Koyoko Honda KC Racing, Mohd Irfan Haykal Amidi menamatkan persaingan Pusingan 7 dan 8 Kejuaraan PETRONAS Malaysian Cub Prix di Litar Tangkak dengan nada yang begitu positif.

Pelumba cilik Honda tersebut berjaya menyambar dua kemenangan berturut-turut apabila selesa memenangi saingan Pusingan 8 dengan catatan masa 9’26.923s

Perlumbaan Wira KBS Akhir bermula dengan persaingan sengit antara lima pelumba hadapan.

“Permulaan perlumbaan sememangnya amat sengit. Saya menghadapi tentangan hebat dari Mohd Adam Haikal. Oleh itu, pada pertengahan perlumbaan, saya mencuba sedaya upaya untuk menjarakkan diri,” jelas Irfan.

Bertanding dengan jentera Honda yang disediakan oleh pasukan Moto1 Koyoko Honda KC Racing, Irfan berjaya merealisasikan misi tersebut. Pada akhir perlumbaan, Irfan berada 2 saat di hadapan pesaing lain.

Mohd Adam Haikal Jahar dari pasukan Wiramuda V-Fiertech Academy Racing terpaksa akur di tempat kedua. Seorang lagi pelumba Moto1 Koyoko Honda KC Racing, Mohd Farish Iqmal Khayrul Elyas menamatkan perlumbaan di tempat ketiga.

Dengan kemenangan berganda ini, Irfan kini berpeluang menyertai perebutan takhta musim 2021. Irfan kini berada di tangga ke-3 dengan genap 100 mata. Dua pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing masih mendahului dengan Mohd Aqil Danial Nasrul di tangga teratas dengan 113 mata dan Danial Johan di tangga kedua dengan 104 mata.

WIRA KBS ROUND 8 RESULTS

  1. Mohd Irfan Haykhal Amidi (Honda, Moto1 Koyoko Honda KC Racing Team), 9’26.923s
  2. Mohd Adam Haikal Jahar (Yamaha, Wiramuda V-Fiertech Academy Racing), 9’28.925s
  3. Mohd Farish Iqmal Khayrul Elyas (Honda, Moto1 Koyoko Honda KC Racing Team), 9’32.949s

WIRA KBS RIDER STANDINGS AFTER ROUND 8

  1. Mohd Aqil Danial Nasrul (Yamaha, PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing), 113 pts
  2. Danial Johan (PETRONAS Sprinta Yamaha-31 Racing), 104 pts
  3. Mohd Irfan Haykhal Amidi (Honda, Moto1 Koyoko Honda KC Racing Team), 100 pts