fbpx

SEDEKAD USAHA TANPA JEMU BERBAYAR

2020-SH5_1458

Akhirnya Syafiq temui kejayaan bersama Maju Motor

Kesabaran, kesungguhan dan usaha tanpa mengenal erti putus asa selama 10 musim akhirnya meletakkan Syafiq Rosli ditakhta kejuaraan dibantu pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor. Pelumba asal Taiping itu dinobatkan sebagai juara sulung CP125 yang baru diperkenalkan pada musim ini dan ia merupakan kejuaraan pertama yang diraihnya dalam kategori ‘open make’ setelah sedekah berkecimpung dalam kejuaraan Cub Prix. Kisah beliau ini boleh dijadikan teladan buat pelumba-pelumba muda yang ingin menyertai kancah ini.

Ternyata musim 2020 membawa tuah buat Syafiq yang kini berusia 23 tahun keluar dari badi ‘tempat kedua’ yang sering menghantui dirinya. Kejayaan ini sekaligus menebus kekecewaannya terhadap dua pesaing beliau sejak dahulu, Hafiza Rofa dan Ahmad Syukran Aizat.

Dominasi Hafiza pada musim 2013 memaksa Syafiq berpuas hati di tempat kedua kategori Wira pada musim tersebut dengan 6 podium termasuk satu kemenangan. 

Pertemuan semula Syafiq berdepan gandingan Hafiza Rofa dan Shafiq Rasol seolah mengulang kembali persaingan musim 2013 itu namun kali ini tuah berpihak kepada Syafiq Rosli. 

Selain duo itu, Syafiq juga perlu berdepan Ahmad Syukran Aizat yang menjadi pencabar beliau sejak 2012 ketika itu dalam saingan Suzuki Belang Challenge. Walaupun mempamer aksi konsisten untuk mengatasi Syukran yang mendominasi perlumbaan sejak awal musim, Syafiq tetap gagal memikat hati pasukan Suzuki Fortyone Racing setelah dua pusingan percubaan bersama pasukan tersebut. Pasukan tersebut sebaliknya memilih Syukran untuk bersama mereka bagi musim 2013.

Syukran sekali lagi mengecewakan Syafiq pada musim 2019 dalam saingan CP115 apabila merangkul kejuaraan dengan hanya perbezaan 10 mata. 6 podium dengan 4 kemenangan yang dilakar Syafiq belum mampu untuk beliau dinobat juara pada musim tersebut namun ia merupakan musim paling cemerlang beliau dalam kategori tersebut sejak menyertainya pada 2014.

Perjalanan Syafiq sebenarnya agak panjang jika dibandingkan bekas-bekas juara kategori Novice atau CP115 yang lain seperti Hafizh Syahrin, Ramdan Rosli, Izzat Zaidi dan Kasma Daniel namun kesungguhan dan sikap tidak mengaku kalah yang beliau tunjukkan boleh dijadikan teladan.

 Bermula sebagai pelumba persendirian kategori Wira pada tahun 2011 beliau sering menduduki kelompok belakang ketika sesi latihan bebas dan gagal untuk layak menyertai perlumbaan akhir.

Pada musim yang sama beliau mendapat peluang bersama Honda AAP Mazoil Faito Racing selama tiga pusingan namun aksi yang kurang menyakinkan menyebabkan beliau terpaksa beralih ke pasukan ATG-CILIK LTD Racing bagi dua pusingan terakhir musim tersebut.

Pada musim seterusnya, beliau terpilih untuk menyertai perlumbaan satu pengeluar Suzuki Belang Challenge dan dinobatkan sebagai juara. Walaupun tidak terpilih menyertai pasukan Suzuki beliau meneruskan momentem kecemerlangan bersama Hyperspeed YAM Honda Racing untuk muncul sebagai naib juara keseluruhan kategori Wira.

Beralih ke kelas CP115, beliau menyertai M-Seki Liberty Honda Racing selama 4 musim namun hanya mengumpul 3 podium dengan 1 kemenangan sepanjang tempoh itu dan tahun 2017 merupakan musim suram beliau tanpa sebarang podium. Beliau kemudian berpindah ke pasukan ELF Koyoko Honda KC Racing dan melakar 2 podium.

Keputusan untuk beralih angin ke kem Yamaha pada musim 2019 dilihat sebagai langkah tepat yang dibuat pelumba ini. Keserasian Syafiq bersama PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor diterjemahkan dengan 10 podium termasuk 6 kemenangan walaupun baru dua musim bersama. Berdasarkan prestasi ini, Syafiq dijangka akan melakar lebih banyak kejayaan bersama Maju Motor mengikut jejak langkah idola beliau Ahmad Fazli Sham yang mencipta nama bersama pasukan ini.